
Armagnac Laterrade
ונסן לאטראד הוא אחת הדמויות המרתקות בעולם הארמניאק – המשקה האלכוהולי מדרום-מערב צרפת. מקורותיו הצנועים ותשוקתו העזה לארמניאק הפכו אותו למומחה מוביל בתחום, עם מוניטין של “צייד” חביות ארמניאק נדירות ומשובחות.

ונסן לאטראד גדל בויק-פזנזאק (Vic-Fezensac), כפר באזור טנארז (Ténarèze) בחבל ארמניאק שבצרפת. בשנות ה-30 לחייו, בנה את יסודות הקריירה שלו כסומלייה במסעדת מישל גרארד המפורסמת בעלת שלושה כוכבי מישלן, שם פיתח חוש טעימה מעודן באמצעות חשיפה לחלק מהיינות המשובחים ביותר של צרפת. אף שגדל באזור הארמניאק, הוא מעולם לא למד את התחום באופן פורמלי, מה שהוביל אותו לתחילת מסע גילוי עצמאי בעולם המשקאות המסורתי הזה.
במהלך שנות פעילותו, החל לאתר יצרנים אזוריים קטנים, טועם את היצירות של מזקקים רבים שלא ייצרו ארמניאק לשיווק בבקבוקים, אלא למכירה לסוחרים גדולים (נגוסיאנים) כדי לממן פרויקטים שונים או את פרישתם לגמלאות. התשוקה והסקרנות שלו לתחום הובילו אותו לאסוף ידע מעמיק ולפתח טעם ייחודי בנוגע לאיכויות הארמניאק המסורתי.
מסעו העסקי של וינסן החל כאשר מצא שני שותפים בעלי תפיסת עולם דומה, והקים עמם את L’Encantada – חברה שהתמחתה בגילוי ושיווק ארמניאקים וינטג’ מאחוזות לא מוכרות לקהל הולך וגדל של חובבים ברחבי העולם. תקופה זו עיצבה את המומחיות של וינסן כ”צייד” ארמניאקים נדירים והובילה להתפתחות אוסף מרשים.
לאחר עזיבתו את L’Encantada, ניהל וינסן לזמן קצר מסעדה ובית הארחה בעיר הולדתו, לפני שיצר שותפות משמעותית חדשה עם משפחת פיט (Fitte), בעלי שאטו דה הרבוק (Château de Herrebouc) בויק-פזנזאק. השותפות, שנקראה “Fitte et Laterrade”, מוקמה בטחנת מים היסטורית מהמאה ה-15 הידועה כמולן דה לומה (Moulin de Laumet). במסגרת שותפות זו, המשיך לאתר חביות יוצאות דופן, כשהוא מגלה וינטג’ים בני 10 עד יותר מ-50 שנה.
למרבה הצער, עם פירוק השותפות, מצא את עצמו וינסן שוב מופרד מהמלאי היקר שטיפח בקפידה. זה הוביל אותו ליוזמתו הנוכחית: הוא שכנע את סטפן דה לוז לאפשר לו לשפץ אסם נטוש בנחלת שאטו דה בריה (Château de Briat) לשימוש כמרתף יינות. הפעם, החביות שאסף שייכות לו בלבד, והן משווקות תחת התווית הפשוטה “Laterrade”.
פילוסופיה וחזון
הפילוסופיה של ונסן לאטראד פשוטה ועקבית: למצוא ארמניאקים וינטג’ מנכסים בודדים שבהם לא בוצעה הפחתת אלכוהול, ערבוב או מניפולציה כלשהי. כפי שצוטט קריסטיאן מילו: “ארמניאק לא ניתן לקנות, צריך לצוד אותו”.
וינסן מייחס חשיבות עליונה לאותנטיות המוצר. הוא מדגיש שכל ארמניאק הוא תוצר של מגוון משתנים טבעיים, מהאקלים ועד לאיכות האלון הגסקוני המשמש לחביות הישון. החזון שלו אינו להציע ארמניאק אוניברסלי, אלא להדריך כל חובב למצוא את הארמניאק שמדבר אליו באופן אישי ביותר.
יצירות מופת בבקבוק
המוצרים של וינסן לאטראד ידועים באיכותם החריגה ובייחודיותם. הוא מייצר מגוון רחב של ארמניאקים וינטג’, עם דגש על אותנטיות וחוזק חבית (Brut de Fût):
1. ארמניאק לאטראד בן 15 שנה – מיושן בחביות אלון צרפתיות מיער גסקוני, עם אחוז אלכוהול של 40%.
2. ארמניאק לאטראד בן 25 שנה – גרסה בוגרת יותר, מיושנת בחביות אלון צרפתיות, עם אחוז אלכוהול של 42%.
3. לאטראד דומיין דה מאסאס וינטג’ 1989 – ארמניאק בן 33 שנה מאזור טנארז, המתואר כנדיר במיוחד, עם פרופיל טעמים עשיר הכולל פירות יער כהים, תבלינים אקזוטיים, ניחוחות יער וערמונים קלויים.
4. פיט א לאטראד 1979 – וינטג’ מיוחד עם 47.1% אלכוהול, שבוקבק בנובמבר 2018. בעל ארומה מורכבת עם רמזים של אלון, מייפל, תפוח ירוק ואגוזי לוז.
מחויבות למסורת ולאיכות
ההקפדה של וינסן לאטראד על איכות ואותנטיות באה לידי ביטוי לא רק בתכולת הבקבוק, אלא גם באריזה. הוא בוחר בקפידה כל מרכיב בתהליך הייצור והשיווק: המשקאות מגיעים אך ורק מיצרנים מקומיים, הבקבוקים מגיעים מיצרן זכוכית מהאזור, התוויות עשויות מנייר סמרטוטים מקומי, השעווה היא צרפתית, והאריזות עשויות מעצים צרפתיים.
כל בקבוק מתויג ביד, ונחתם בשעווה באופן ידני, מדגים רמת בוטיק אמיתית בעולם המשקאות החריפים. התוצאה היא אוסף של ארמניאקים שאינם רק משקאות, אלא עדויות לתרבות, מסורת והיסטוריה של אזור גסקוני הקסום.
ונסן לאטראד מייצג דור חדש של מומחי ארמניאק שמשלבים כבוד למסורת עם חזון עסקי חדשני. הדרך שעבר – מסומלייה צעיר למומחה עולמי בתחומו – מדגימה את הערך של תשוקה, התמדה ומחויבות לאיכות ללא פשרות. באמצעות עבודתו, הוא לא רק שומר על מסורת הארמניאק העתיקה, אלא גם מביא אותה לקהלים חדשים ברחבי העולם, ומשמר חלק חשוב מהמורשת התרבותית של דרום-מערב צרפת.
דרך מוצריו המיוחדים, וינסן לאטראד מאפשר לחובבי משקאות חריפים לטעום פיסה מהעבר, ולחוות את העושר והמגוון של אזור הארמניאק הייחודי – חוויה שהיא הרבה מעבר לשתייה, אלא מסע תרבותי וחושי אל לב הנשמה הגסקונית.